• fák juh plasztik  •  Nálunk járt az RTL klub
    2022. MÁJUS 03.

    fák juh plasztik • Nálunk járt az RTL klub


    ​Nálunk járt az RTL klub, beszélgettünk a fenntarthatóságról, kutatás- fejlesztési eredményeinkről és a környezetbarát jövőről. Szuper kis cikk született reméljük érdekesnek találod.

    "Egy kis magyar biotisztítószereket gyártó cég főnöke azt állítja, hogy áttörést értek el a könnyen lebomló, bioműanyag-alapú csomagolás terén. Felkerestük a céget, és megnéztük, hogy milyen jövője lehet a PET-palackok kiváltására hivatott biopolimer flakonoknak és a növényi hulladékkal kevert egyszer használatos termékeknek."

    „Hat év kutatás-fejlesztés után végre elkészültünk egy igazi alternatívával a világszintű környezetszennyezést jelentő műanyagproblémára” − ezzel a figyelemfelkeltő bejelentéssel rukkolt elő a Facebookon Juhász András, a Dunakeszin működő iPLA.Tech Kft. alapító tulajdonosa. A Cleaneco öko-bio háztartási és ipari tisztítószereket gyártó cég igazgatója posztjában pár rövid videót és fotót tett közzé, a hozzájuk fűzött feliratokban annyit elárulva, hogy „bioműanyagot gyártunk kukoricából, ásványi anyagokból, mezőgazdasági hulladékból”. Hozzátette még azt is, hogy a PET-palackok helyettesítésére kifejlesztett csomagolóanyag „100%-ig természetes anyagokból készült bioműanyag, karbonsemleges, 15 év alatt magától lebomlik, akár komposztálható, emészthető”, egyszóval: „ECO AF” (illemtudó fordításban: „rohadtul környezetbarát”).

    Az utóbbi tíz-tizenöt évben viszonylag sokat, sőt egyre többet lehetett és lehet hallani a műanyagipar egyik fő újdonságáról, a bioműanyagokról. Ezek kifejlesztését kezdetben sokan a műanyagválságra adható válaszként ünnepelték. Az optimizmusra az adott főként okot, hogy a mindent elárasztó, kőolaj alapanyagú PET-palackokkal ellentétben ezek a természetbe kerülve képesek biológiai úton lebomlani, miközben hasonlóan jók a tulajdonságaik csomagolóanyagként. A bioműanyagok közül a legismertebb és jelenleg legelterjedtebb a politejsav, a PLA (poly lactic acid), illetve mivel hosszú, bonyolult szerkezetű polimer molekulákról van szó, különféle változatai is ismertek.

    A teljes cikket az RTL.hu oldalán olvashatod el:
    https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/05/02/biomuanyag-juhasz-andras-iplatech-pla-dunakeszi?fbclid=IwAR2MmyxnZA64yLEzdqE6x8Jlic4WJHdC8Kn7Gsy3lhcnOONKxJyVjM_hjKo